Tuesday 17 September 2019

- veřejný prostor? běží hlouposti, které vypustil z huby Ovar v srbsku n. černé hoře, že nemá rád Kosovo.
- vede se spor o sochu Koněva, hloupě se už vyjádřilo pár lidí a zřejmě z toho nejde couvnout (a socha půjde pryč). začíná jakoby převažovat pohled na rusáky jako okupanty, nad osvoboditeli... - taková generační výměna.
- min. dopravy po Ťokovi (Krmelík?) slíbil že do r.2021 než se opraví D1 se nebudou zvyšovat ceny dálničních známek a piráti zas garantovali, že se nebude v Pze zavádět mýto dokud nebude dálniční okruh. mají prý v Pze zvednout daň z nemovitost.
- zahlídl jsem, že běží soud se znalcem(znalci) z případu Kramný, za posudky o možné otravě.
- V.Jourová, s na poslední chvíli potvrzenou nominací, povýšila na místopředsedkyni EK. místní debata se vede převážně s despektem.
- poté co státní zastupitelství zase způsobilo nehoráznosti s dosahem do vládní úrovně, situace je zaparkovaná v autu a asi se vyčkává. už to nejsou zásahy maskovaných ozbrojenců v úřadě vlády jako ještě zpátky před pár lety.
- proběhlo výročí 9. září 2001 a nikdo kolem toho nic nepřines, jakoby do toho nechtěli rejpat. přetiskli jen Trumpův tweet s oficiální vzpomínkovou fotkou.
- důchodci mají prý dostat přidáno 900,- ale nvm jestli průměrně nebo kolik nad zákonnou valorizaci.
- průměrná mzda je prý 34.100 a medián 29.130 (Praha 42.300). nominální meziroční růst je snad 7%...
- nezaměstnanost je pořád na minimu a počet obyvatel vzrostl na 10,7mio.
- vyšel první průzkum, v němž komouši nedosáhli 5% (M.Fendrych z toho měl vánoce).
- nějak se jim daří tutlat nespokojenosti s platy ve zdravotnictví (i jinde).
- policie zas nakupuje nové octavie, mají na fotce rámy kolem nárazníků jako v devadesátkách (piče).
- jinak nesmím zapomenout na strašení Brexitem, což je oblíbená disciplína všech novin a spol. někteří si dokáží vyspekulovat opravdu fantasmagorické scénáře.
- o dění v sousedních zemích se z místních medií tradičně nedovíte nic.
- jo, a taky se prý teď zvedla nějaká diskuse o přechylování ženských příjmení. jako vždy se postarali aby se to úplně zvrhlo do pitomostí a místo toho aby se konečně přestaly přechylovat cizí ženský jména a používaly se jak znějí v originále, tak se zas nesmyslně mudruje nad tvary českých jmen.

No comments:

Post a Comment